Kofeiini & Kahvi

Kahvilla on valtava merkitys suomalaisessa kulttuurissa, sitä nautitaan niin arjessa kuin juhlassakin. Kahvin voi nauttia monilla erilaisilla tavoilla, ja se antaa hyviä hetkiä sekä yksin että sosiaalisessa seurassa. Suomessa sillä onkin lähes yhtä suuri merkitys sosiaalisessa kanssakäymisessä kuin Iso-Britanniassa on teellä. Suomalaiset kuuluvat maailman suurimpiin kahvin kuluttajiin, mikä tarkoittaa sitä että kulutamme vuosittain n. 50 miljoonaa kiloa kahvia, eli 4-5 kuppia päivittäin jokaista suomalaista kohden. Suomi on myös ainoa maa maailmassa, missä kahvitauko kuuluu työssäkäyvän kansalaisen perusoikeuksiin.

Kahvin terveysvaikutukset

Viimeisimpinä vuosina on saatu paljon näyttöä kahvin terveysvaikutuksista, jotka ovat osoittaneet että normaali terve henkilö voi aivan hyvin mielin nautti 4-5 kuppia kahvia päivässä, eli 500-600 ml kahvijuomaa, sekä hyötyä siitä. Suomessa paahtimoyhdistys tuottaa yhteistyössä ISIC:n (Institute for Scientific Information on Coffee) kanssa terveydenhuoltoalan ammattilaisille tietoa kahvin myönteisistä terveysvaikutuksista. Kaikki Paahtimoyhdistyksen julkistama, kahvin ja terveyden välistä yhteyttä käsittelevä tutkimus perustellaan uusimmalla koti- sekä ulkomaalaisen tieteellisen tutkimuksen tuloksiin.

Kofeiinin luonnolliset juuret

Kahvin kofeiini on piristävä alkaloidi ja sitä voidaan löytää n. 60 kasvin lehdistä, hedelmistä tai siemenistä. Kofeiinin suurin lähde on kuitenkin kahvipavut, kofeiinipitoisuudet kuitenkin vaihtelevat papujen välillä. Robusta-lajikkeen kofiinipitoisuus on esimerkiksi yli kaksi kertaa suurempi kuin arabicakahvissa, tehden kahvipavuista huomattavasti kitkerämpiä ja tummempia. Myös teepensaat sisältävät kofeiinia, etenkin lehdissä joista teetä uutetaan. Kaakaopavut sisältävät teobromiinia, joka on hyvin kofeiinia muistuttava aine, tästä syystä suklaa ja kahvi mielletään usein samaan makukategoriaan kuuluviksi ja niitä usein nautitaan samanaikaisesti.

Kofeiinin vaikutus kofeiinituotteissa

Kofeiini on maailman ylivoimaisesti eniten käytetty piriste. Suomalaiset ovat tunnetusti hyvin kofeiiniriippuvaista kansaa suuren kahvin kulutuksen ohella, huomioiden vielä vaaleapaahtoisen kahvin suosio tummapaahtoisen sijaan, joka sisältää vielä enemmän kofeiinia tummapaahtoiseen nähden. Kofeiiniriippuvaisuus on riippuvaisuuksista kuitenkin yksi harmittomimpia ja se on yksi yleisimmistä riippuvaisuuksista modernissa osassa maailmaa. Riippuvaisuus voi syntyä jo kolmen vuorokauden säännöllisen käytön jälkeen, jolloin myös henkilön sietokyky kofeiinille kasvaa.

Kofeiini piristeenä vaikuttaa keskushermostoon kiihdyttävästi, se vaimentaa väsymyksen tunteita ja lisää valppauden ja virkeyden tunteita. Henkilön aineenvaihdunta vaikuttaa myös olennaisesti kofeiinin vaikutuksen määrään sekä kestoon. Joillakin henkilöillä kofeiini vaikuttaa ainoastaan pari tuntia, joillakin se voi kestää viidestä kymmeneenkin tuntiin. Piristävän vaikutuksensa ansiosta kofeiini voi johtaa unihäiriöihin.

Kofeiinin vaikutus kehossa

Kofeiinin vaikutus saattaa näkyä jo pienissä annoksissa. Sydämentykytyksen ja vapinan voi tuntea varsinkin kofeiiniherkät ihmiset, raskaana olevat naiset tai pienet lapset. Euroopan Unionin elintarvikeala suosittelee kofeiinin vähentämistä päivittäisessä käytössä etenkin raskaana oleville naisille. Pelkästään 200 mg kofeiinia eli n. 2,5 desilitraa kahvia voi tuplata keskenmenoriskin. Vaikka kahvi onkin havaittu hyvinvointia jopa edistäväksi terveille ihmisille, voi kofeiini itse aineena olla hyvinkin haitallinen etenkin sille yliherkille ihmisille. Kuppi kahvia saattaa aiheuttaa verenpaineen nousun, eli hypertension, sekä sydämen tykytystä ja vapinaa. Kahvi voi myös aiheuttaa ongelmia ruuansulatuksessa sekä vatsakivuissa.

Kofeiinin psyykkisiä haittoja voivat olla ajoittainen masennus, ahdistus, paniikkioireet tai jopa paniikkihäiriö. Yllämainitut oireet pätevät kuitenkin henkilöihin, jotka ovat jo helpommassa määrin alttiita kyseisille oireille. Lapsilla päivittäinen kofeiininkäyttö aiheuttaa luonnollisesti levottomuutta ja hermostuneisuutta, mikä nähdään nykyään mm. lasten ja nuorien virvokkeiden sekä energiajuomien kasvavalla kulutuksella.

Normaalisti terveellä ihmisellä kofeiini aiheuttaa sydämen tykytystä, mistä voi johtaa lievä hikoilu sekä suurempi tarve virtsaamiselle, sillä kofeiini yleisesti kiihdyttää ihmisen aineenvaihduntaa.

Kofeiinin vieroitusoireet

Yleisin vieroitusoire kofeiinista on päänsärky, joka voi herkemmillä ihmisillä johtaa myös migreeniin. Toiseksi yleisimmät oireet ovat äkillinen väsymys ja tokkuraisuus, harvinaisempia oireita voivat olla keskittymiskyvyn ja motivaation hiipuminen, ärtyneisyys kuuluu osana päänsärkyä ja väsymystä, flunssan kaltaiset oireet voivat olla yleisiä, pahoinvointi, oksentelu ja ahdistuneisuus ovat myös harvinaisempia oireita. Kofeiinista vieroituminen voi aiheuttaa myös ajatuksien harhailua, tarkkaavaisuuden heikentymistä sekä väliaikaisia lihaskipuja ja kramppeja.

Vieroitusoireet näkyvät sitä suuremmissa määrin mitä suuremmista tottumusmääristä on kyse, vieroitusoireet katoavat kuitenkin 2-9 vuorokauden kuluessa lopullisesti.

One thought on “Kofeiini & Kahvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>