PMS – Oireet

Miljoonat naiset kärsivät kuukautisia edeltävistä vaivoista, joita kutsutaan PMS-oireiksi (Premenstruaalioireyhtymä). Oireet voivat olla sekä fyysisiä, että psyykkisiä, ja ne yleensä vaikuttavat normaaliia arkea. Monesti PMS-oireet häiritsevät parisuhdetta, työskentelyä sekä henkistä mielialaa. PMS on yleisintä aikusilla, noin 35-45-vuotiailla, mutta se vaivaa myös monia nuoria naisia. Syitä kuukautisia edeltäviin oireisiin ei tiedetä, joskin niiden epäillään olevan hormonaalisia.

PMS-Oireet

Tunnusomaisia oireita ovat mielialavaihtelut, masennus, turvotus, väsymys, päänsärky, akne, ruoan himo, rintojen arkuus, lihaskivut – ja krampit. Oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelee eri naisilla. Joillakin PMS kestää vain 1 päivän, toisia se riivaa jopa 10 päivää.

Kun epäilee PMS-oireita, on hyvä alkaa pitämään niistä kirjaa muutaman kuukautiskierron ajan, ennen kuin siirrytään lääkärin vastaanotolle. Muistiinpanoihin kannattaa merkata oireet, niiden kesto, sekä voimakkuus. Myös taustalla oleva mahdollinen masennus tai muu sairaus tulisi selvittää.

Apua PMS-oireisiin

PMS-oireisiin saa apua. On hyvä selvittää itsensä kanssa, tarvitseeko lääkehoitoa, vai tepsiikö jokin kotikonsti tai luonnonmukainen tapa. Myös omalle partnerille kannattaa kertoa asiasta, jotta hänkin ymmärtää mielealanvaihtelut, eikä säikähdä niitä.
Itsehoito

Kukaan ei halua syödä lääkkeitä liikaa, eikä turhaan. Sen takia on hyvä testata kotikonsteja hoitomenetelmänä, ennen kuin valitsee lääkehoidon.

Liikunta helpottaa kuukautiskipuja

Tärkeintä on pitää omasta yleiskunnostaan huolta. Se tarkoittaa terveellistä ruokavaliota, sekä liikunnallista elämäntapaa. Hyvä olo vaikuttaa koko kehoon, ja voi auttaa myös lievittämään kuukautisia. Liikuntaa tulisi harrastaa vähintään 30 minuuttia päivässä, mieluiten enemmänkin. Hyötyliikuntaa kannattaa hyödyntää, se tuo päivän urheilusaldoon nopeasti pisteitä. Kuukautisten aikaan etenkin venyttely voi helpottaa PMS-oireita. Tutkimuksissa on myös todettu ylipainoisten naisten kärsivän PMS-oireista muita enemmän, joten pieni painonpudotus voi olla kohdallaan. Ruokavaliota tulisi muuttaa, jos se ei ole tarpeeksi monipuolinen. Sopivassa suhteessa viljaa, kasviksia, maitotuotteita, lihaa, kalaa, sekä rasvoja. Kasvissyöjien pitää huolehtia riittävästä proteiinin saannista. Myös eräistä vitamiineista ja lisäravinteista voi olla apua. Rintojen arkuutta voi helpottaa syömällä E-vitamiinia ja magnesiumia. Jotkut naiset ovat saaneet helpotusta PMS-oireisiinsa lisäämällä B6-vitamiinin saantiaan.

Muista että itsestään huolehtiminen on kaiken A ja O. Stressi pahentaa PMS-oireita, kun taas lepo ja rauhoittuminen voivat auttaa. Terveelliset elämäntavat ja itsensä hemmottelu kuuluvat jokaiselle naiselle, ja helpottavat niin fyysisistä, kuin psyykkistäkin oloa.
Lääkäriin

Lääkärin apuun on syytä turvautua, jos itsehoito ei tehoa. Kannattaakin pitää muistiinpanoja PMS-oireistaan muutaman kuukautiskierron ajan, ja näyttää ne lääkärille. Näin saadaan tarkempi kuva oireiden laadusta.

Yhdistelmäehkäisypillereistä on monille naisille apua myös kuukautisongelmiin. Ne saattavat helpottaa turvotusta, rintojen herkkyyttä, vatsakipuja sekä päänsärkyä. Toisaalta, osa naisista on huomannut ehkäisypillereiden pahentavan PMS-oireita, ja lopetettuaan pillereiden syönnin, oireet ovatkin helpottaneet. Kaikki on tapauskohtaista, ja vain kokeilemalla asia voi selvitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>