Superfoodit

superfoodit

Superfoodeista, eli superruoasta on kasvamassa yhä suurempi ilmiö Suomessa. Siitä kiinnostuvat tavalliset ihmiset, jotka haluavat parantaa ruokavaliotaan, sekä pitää huolta tarvittavien vitamiinien ja muiden ravintoaineiden saannista. Se on myös loistava keino luoda ruokavaliostaan entistä monipuolisempi, jonka vuoksi etenkin kasvissyöjät ja paljon urheilevat nauttivat superfoodeja.

Superfoodit eivät ole monen ennakkokäsitysten mukaisesti ostajien huijausta, sillä kaikki tuotteista ovat ikivanhoja, sekä peräisin luonnosta. Esimerkiksi monet marjat luetaan superfoodeiksi.

Mitä ovat superfoodit?

Superfood on täysin luonnonmukaista ruoka-ainetta, joka on erittäin ravinteikasta. Superfoodit eivät sisällä lisäaineita tai muutakaan ylimääräistä. Niitä saa helposti nautittavassa muodossa, kuten jauheina, tabletteina ja nesteinä. Toki superfoodeja saa myös niiden alkuperäismuodossaan. Moni sekoittaakin aamupuuroon – tai smoothieen superfoodeja, varmistaen samalla tarvittavien ravintoaineiden saannin heti aamusta.

Mustikka – Suomen luonnon superruoka

Mustikkaa saa tuoreena, pakastettuna, kuivattuna ja monien juomien muodossa.
Omista metsistämme löytyvä mustikka on yllättävän ravintorikasta ja terveellistä. Se sisältää hurjan määrän antioksidantteja, jotka auttavat ehkäisemään monia sairauksia. Antioksidantti auttaa kehon puolustus – ja suojausmekanismia, sekä helpottaa solujen toimintaa. Mustikalla on monia muitakin terveysvaikutuksia. Se vaikuttaa positiivisesti aivojen toimintaan, parantaa muistia, suojaa sydän – ja verisuonitaudeilta, sekä kaunistaa ihoa.

Goji marja – Suosituin supermarja

Goji marjaa saa kuivattuna, jauhettuna, viininä, teenä, mehuna, uutteina, sekä tabletteina.
Goji on Himalajan vuoristosta saatava punainen, hieman kirpeän makuinen marja. Sillä on huikeita terveysvaikutuksia, jonka paikalliset ovat huomanneet jo vuosikausia sitten. Goji marja sisältää erittäin paljon aminohappoja sekä kivennäisaineita, kuten rautaa, sinkkiä, seleeniä, kromia, kalsiumia ja magnesiumia. Myös runsaasti proteiinia (n. 14%) sekä monia vitamiineja voi hankkia gojia nauttimalla. Marjan vaikutukset näkyvät verenkierron parantumisena, vastustuskyvyn vahvistumisena, näön parantumisena ja maksasairauksien ennaltaehkäisynä. Lisäksi libidoon ja hedelmällisyyteen on huomattu positiivisia vaikutuksia.

Tilaa goji marjat edullisesti tukusta!

Acai marja – Amazonin marja

Acai marjaa saa kuivattuna, mehuna, kapseleina, sekä jauhettuna.
Amazonin sademetsistä peräisin oleva marja näyttää mustikalta, ja maku on miellyttävä. Sitä kutsutaan laihdutusruoaksi, marjan aineenvaihduntaa nopeuttavien ja rasvanpolttoa tehostavien vaikutuksien vuoksi. Acai sisältää runsaasti antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja sekä välttämättömiä rasvahappoja.

Tilaa Acai-jauhetta tästä!

Spirulina – merilevä

Spirulinaa saa jauhettuna ja tabletteina.
Sinimerilevä, eli spirulina on erittäin hyödyllinen ruoka-aine. Se sisältää peräti 70% proteiinia, paljon mineraaleja sekä B-vitamiinia, sekä hyödyllisiä rasvahappoja. Se on etenkin kasvissyöjien suosiossa, sillä lihaa syömättä ei välttämätä saa hankittua tarvittavia proteiineja tai etenkään B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi spirulina vahvistaa vastustuskykyä, eli suojaa kehoa sairauksilta ja tulehduksilta. Spirulina jauhetta voi sekoittaa veteen tai muuhun juomaan, tai vaikka puuron sekaan. Tuotetta saa myös pureskeltavina tabletteina. Spirulina värjää hampaat ja ikenet, joten suu kannattaa puhdistaa ennen kuin menee ihmisten ilmoille.

Tilaa Spirulinaa edullisesti netistä!

Maca – Vahvistaa elimistön immuniteettia

Macaa saa kokonaisena juurena, kapseleina, jauhettuna tai uutteena.
Maca on Perulainen juureskasvi, joka lisää muun muassa energiaa, vastustuskykyä ja hapenottokykyä. Tämän vuoksi sitä suositellaan urheilijoille. Lisäksi macan on todettu lievittävän stressiä ja masennusta, sekä nostaa seksuaalisia haluja. Varsinkin masennuslääkitystä käyttäville henkilöille suositellaan macaa, sillä mielialalääkkeet voivat alentaa libidoa. Macan sanotaan myös helpottavan vaikeita kuukautisia, kuten runsasta vuotoa ja kipuja.
Juureksen maku ei ole miellyttävä, jonka takia sitä kannattaa sekoittaa esimerkiksi mehuun, tai nauttia tuote nieltävinä kapseleina.

Tilaa maca jauhetta tästä!

Brahmi – Parantaa aivojen verenkiertoa ja ajattelua

Intialainen yrtti, eli brahmi on ikivanha terveystuote. Sitä saa helpossa jauheen muodossa, jota kannattaa sekoittaa ruoan tai juoman sekaan. Brahmi vaikuttaa aivojen toimintaan, parantaen muistia sekä kognitiivisia kykyjä. Sen sanotaan parantavan työskentely tehoa, ja ehkäisevän virheiden tekemistä. Se myös tuo lisää energiaa ja valppautta. Lisäksi brahmin on tutkittu hoitavan virtsateiden tulehduksia, ärtynyttä paksusuolta sekä epilepsiaa. Myös henkisiin vaivoihin, kuten masentuneisuuteen, unettomuuteen ja ahdistukseen on todettu helpotusta. Sen käyttöä on alettu testaamaan myös ADHD-potilailla ja stressin poisto tarkoituksessa.

Raakasuklaa – Suklaan alkuperäinen muoto

Raakasuklaata saa kaakaopapuina – rouheena, -jauheena, -massana sekä voina. Raakasuklaata saa valmiina levyinä, ja sitä voi valmistaa itse raakakaakaosta.
Suklaa on äärimmäisen terveellistä, kunhan se on prosessoimatonta. Raakasuklaan valmistuksessa ei yliteta 45 astetta, jolloin kaikki ravintoaineet säilyvät. Tavallinen markettisuklaa on valmistettu yli 130 asteessa, ja siihen on lisätty runsaasti rasvaa ja sokeria, jonka takia se ei ole terveellistä.

Pakurikääpä – Pohjoisen pallonpuoliskon superfoodi

Suomen puiden pinnassa kasvava pakurikääpä on sienimäinen kasvain. Sen myyminen elintarvikkeena kiellettiin Eviran määräyksestä, koska sille ei ole haettu uuselintarvikkeen mukaista lupaa. Sitä kuitenkin myydään kosmetiikkakäyttöön.
Pakurikääpä luetaan superfoodiksi sen sisältämien aminohappojen, melaanin, beetaglukaanin ja germaniumin takia. Pakurikääpä on peräti 5 600 vuotta vanha löytö, ja sitä on käytetty jopa syövän ja tuberkuloosin hoidossa. Lisäksi siitä on ollut apua vatsahaavaan ja diabetekseen.

Hamppu – Yksi ravintorikkaimmista kasveista

Hamppua saa siemeninä, öljynä, jauhettuna, rouheena, hamppuproteiinijauheena – sekä voina.
Keski-Aasiasta kotoisin olevaa hamppua on käytetty vuosikaudet muun muassa lääkkeenä, kuten särkylääkkeenä ennen aspiriinin keksimistä. Se auttaa myös masennukseen, PMS-oireisiin, väsymykseen ja yskään.
Hampunsiemenet sisältävät kaikki kehon tarvitsevat 20 aminohappoa, sekä runsaasti välttämättömiä omega-rasvahappoja.
Ruoka-aineeksi tarkoitettu hamppu ei sisällä huumaavia ainesosia, eikä se myöskään näy huumetesteissä!

Tilaa hamppuproteiinia tai hampun siemeniä netistä.

Hunaja & siitepöly

Hunaja on mitä mahtavin elintarvike. Luomuhunaja on prosessoimatonta, ja sisältää paljon mineraaleja, entsyymejä, antioksidantteja sekä probiootteja.
Hunajaa tulisi käyttää kuumentamattomana, sillä yli 41 asteessa käyvä hunaja menettää ravintoaineitaan.
Mehiläisten siitepölyhunaja on erittäin terveellistä, sisältäen runsaasti B-vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja, proteiinia sekä hyödyllisiä rasvahappoja. Siitepölystä on hyötyä suorituskyvylle, lihaksille, ja sukupuolielinten toiminnalle. Se myös lisää energiaa, ja voi helpottaa mm. ummetusta, anemiaa ja astmaa.

Kookos

Kookosta saa maitona, öljynä, ja rasvana.

Kookos on erittäin ravinnepitoista, ja siitä on apua astmaan, tuberkuloosiin, keuhkoputkentulehdukseen, ientulehdukseen, kuumeeseen, vilustumiseen, kuukautiskipuihin ja ummetukseen. Lisäksi sen on todettu parantavan ruoansulatusta, parantavan vastustuskykyä sekä toimimaan vahvana antioksidanttina. Kookosöljy ei sisällä kolesterolia, vaan auttaa alentamaan sitä. Kookosöljy myös parantaa rasva-aineenvaihduntaa, eli auttaa laihdutuksessa.

Superfoodit osaksi ruokavaliota

Superfoodit ovat helppo tapa muokata ruokavaliota terveellisemmäksi. Niillä saa lisää puhtia päivään ja terveyden kohoamaan! Myös laihduttajat, paljon kuntoilevat ja muut lisäravinteita tarvitsevat voivat hyötyä superruoasta. Paras puoli lienee, että superfoodit ovat e-koodi vapaita, eivätkä sisällä turhaa sokeria ja rasvaa. Kaikkien luontaistuotekauppojen lisäksi niitä saa yhä helpommin hyvin varustetuista ruokakaupoista. Superfoodeille omistettuja verkkokauppoja on internet pullollaan, ja tuotteet voivat olla silloin halvempia.
Kun alat käyttämään superruokia, pian huomaat olosi parantuneen huomattavasti. Superruokia ei voi syödä liikaa, sillä elimistö ilmoittaa milloin on saanut tarpeeksi ravintoaineita.

Toimivatko superfoodit?

Toimivatko nämä ihmeruoat? Skeptikot ovat kategorisoineet nämä pelkästään humpuukiksi joilla hölmöiltä ja hyväuskoisilta viedään rahat suurella katteella. Vaikka osassa tapauksissa tämä saattaakin pitää paikkansa, on superfoodeilla kuitenkin monia hyviä terveydellisiä vaikutuksia. Nämä ovat ennenkaikkea ruokaa, eikä lisäravinteita tai pillereitä. Osana muuta monipuolista ja terveellistä ruokavaliota nämä antavat tehoa ja boostia arkeen, mutta ihmeaineita nämä eivät todennäköisesti ole. Valitettavasti monesta näitä mainostetaan superaineina vailla vertaansa. Vaikka ravintoarvoiltaan esimerkiksi hamppu, spirulina ja goji ovat ylivertaisia moniin muihin ruoka-aineisiin nähden, ei ihminen kuitenkaan pelkille goji-marjoilla ja merilevällä elä.

Tutkimus näiden ruoka-aineiden ympärillä käy kovana, ja humpuukia hyvin harva superfoodi onkaan. Esimerkiksi spirulinan ylivertaiset ravintoarvot on huomannut Nasa, joka vie kansainväliselle avaruusasemalle tätä merilevää. Terveysvaikutukset ovat kiistattomat myös siltä kannalta, että superfoodit ovat hyvin vähän prosessoituja ja siksi säilyttäneet ravintoarvonsa poikkeuksellisen hyvin verrattuna moniin muihin ruoka-aineisiin. Myös luomusta kiinnostuneet saavat usein rahoillensa vastinetta, sillä luonnonmukainen viljely on enemmän sääntö kuin poikkeus superruokia kasvattaessa.

Huonoina puolina voidaan pitää superfoodeihin liittyviä epärealistisia odotuksia sekä ruokien kovaa hintaa. Foodien käytön huomaa jo muutaman päivän päästä aloittamisesta kohentuneena virkeytenä ja jaksamisena, mutta eivät nämä aineet kuitenkaan teräsmiehen voimia anna. Superfoodien kova hinta on pitkälti korkeiden tuotantokustannusten sekä erityisesti näihin liittyvän, vallitsevan muoti-ilmiön syytä. Kuluttajat ovat valmiita maksamaan huikeita summia, ja katteet tuotteissa ovatkin todennäköisesti kovat.
Aloittelijan kannattaakin kokeilla näitä ruokia ajan kanssa, pikkuhiljaa annosta nostaen jotta näkee ruokien vaikutukset.

Tilaa ja tutustu superfoodeihin!

Superfoodeja löytyy monista luomu- ja luontaistuotekaupoista. Esimerkiksi Ruohonjuuresta löytyy kattava valikoima Sunfoodsin, Puhdistamon ja CoCoVin tuotteita. Lisäksi Kampin Ruohonjuuresta löytyy CoCoVin smoothie-baari! Superfoodeja voi tilata niin ulkomaisista kuin kotimaisista nettikaupoista, ja hinnat ovat usein edullisemmat kuin kaupasta ostettuna!

2 thoughts on “Superfoodit

  1. Pingback: Terveysruoat ja superfoodit

  2. Pingback: Raakaruokadieetti | Laihduttaminen.info

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>